QVIntro / Γυναίκες και Ηλεκτρονική Μουσική + συνέντευξη με την Billy Roisz / Ban Marriage / Γαμοκανονικότητα / Χωρίς το δικαίωμα στο γάμο / Ήθη και έθιμα του τόπου μας / Transgressing gender conference 1 + Transgressing gender conference 2 / Once more with feeling / Striptease / Θέλει αρετή και τόλμη η ομοφοβία / Στιγμιότυπα / Islamophobia / Εν Χριστώ Αδελφοί / Αφισομαχία

Ήθη και έθιμα του τόπου μας
-(απο)διοργανώνοντας έναν παραδοσιακό γάμο
 

Στο τόπο που γεννήθηκα, ένας γάμος είναι grande γεγονός. Μιλάμε για μέσο όρο 1.500 καλεσμένους, γλέντια ολοήμερα, λεφτά στο κρεβάτι, φακελάκια στο γάμο, κοσμήματα, χαρίσματα, προίκες, ευχές, κατάρες κτλ, κτλ. Το όλο σκηνικό αρχίζει να εκτυλίσσεται μήνες πριν, όταν γίνεται το λογόστεμα, δηλαδή όταν το σόι του γαμπρού δίνει λόγο τιμής ότι θα το πάρει το κορίτσι και δεν θα το αφήσει έρμαιο των κοινωνικών σχολίων. Συνεχίζεται με πυρετώδεις προετοιμασίες από τις έτερες οικογένειες, ώστε το κοινωνικό αυτό χάπενινγκ να αντανακλά το στάτους των οικογενειών, και κορυφώνεται με το κολοσσιαίο γλέντι την ημέρα του γάμου. Όλα αυτά πρέπει να γίνονται σύμφωνα με το εθιμοτυπικό δίκαιο, το οποίο καθορίζει, από το τι ώρα θα γίνει ο γάμος, μέχρι τι θα πει η μάνα στη νύφη όταν αυτή θα φύγει από το σπίτι και ποιος θα κρατήσει την κουμπάρα όταν τραβήξει το χορό. Το έθιμο προστάζει παρθένα νύφη και έτσι στρώνουμε το άσπρο κρεβάτι πάνω στο οποίο θα χοροπηδάει ο μπόμπιρας για να κάνει η νύφη αγόρι, ενώ παράλληλα βρίσκουμε το κατάλληλο νυφικό για να κρύψουμε την πάντα προχωρημένη εγκυμοσύνη της νύφης. Το έθιμο προστάζει να σφάζουμε όλα τα αρνιά της ευρύτερης περιοχής για να έχει η δεξίωση αρκετό πιλάφι -το γνωστό γαμοπίλαφο- για τους χιλιάδες καλεσμένους και έτσι συνεχίζεται και το έθιμο της ζωοκλοπής, ενώ παράλληλα φροντίζουμε να προμηθευτούμε έγκαιρα σφαίρες, καλασνικοφ και άλλα θορυβώδη, γιατί αν δεν μας ακούσουν στην ακτίνα τουλάχιστον του ευρύτερου νομού ο γάμος είναι ως μη γενόμενος. Το γλέντι το πλαισιώνουν γνωστοί τοπικοί καλλιτέχνες οι οποίοι τραγουδούν για τα καλά του γάμου, τα κάλλη της νύφης και την ανδριωσύνη του γαμπρού, και δώσ' του η χαρτούρα να πέφτει στα πόδια του τραγουδιάρη, ως επίδειξη χαράς των σογιών. Όλοι χορεύουν σούστα επιδεικνύοντας τα καινούρια τους ρούχα -σικ- και μία φράση αντηχεί παντού «και στο μπαιδιό σας»...γιατί ο γάμος είναι υπόθεση πάνω από όλα των γονέων...αυτοί είναι που επενδύουν στους γάμους σαν στο χρηματιστήριο, τα ακουμπάνε στο κρεβάτι της εκάστοτε νύφης, τα χώνουν στο φακελάκι στην εκκλησία, (δώρα, λίστες και άλλες τέτοιες μαλακίες δεν παίζουν στο τόπο μου, μιλάμε για ρευστό) και ελπίζουν ότι τα τέκνα τους θα τα λάβουν πίσω, με τόκο, στο δικό τους γάμο! Μιλάμε για κολοσσιαίο σύστημα αποταμίευσης, ποια αμοιβαία κεφάλαια μου λες τώρα εσύ..

Εγώ και ο κολλητός μου, που έχουμε κοινή καταγωγή, μοιραζόμαστε την ίδια αγωνία: ότι τα λεφτά που έσκασαν οι δικοί μας στους εκάστοτε γάμους θα πάνε άκλαυτα, αφού το Άμστερνταμ πέφτει μακριά... Και καλά οι γονείς μας είναι μαλάκες και χώνουν τόσα λεφτά σε γάμους, εμείς γιατί να είμαστε μαλάκες και να τα αφήσουμε ανεκμετάλλευτα; Κάτι τέτοιες σκέψεις έκαναν εμένα και το κολλητό μου να καταστρώσουμε το τέλειο σχέδιο γάμου. Και όταν λέω γάμου, δεν εννοώ αλληλοκάλυψη και τέτοιες αηδίες, μιλάμε για διαπόμπευση, όχι δική μας αλλά του θεσμού..

Παραθέτω λοιπόν το σκηνικό του τρόμου:
Εγώ + ο Μανόλης = το ένα ζεύγος.
Κουμπάρος/α/ο = η γκόμενα μου + ο γκόμενος του = το άλλο ζεύγος.
Έχουμε λοιπόν δύο ζευγάρια που θα ενωθούν μετά βαΐων και κλάδων σε ένα κοινό μυστήριο την ίδια μέρα. Ο παπάς θα είναι στο κόλπο αφού θα διαλέξουμε δικιά μας παπά- λέτε να δυσκολευτούμε να βρούμε αδερφή παπά;
Ο κουμπάρος/α/ο θα αλλάξει τα στέφανα μπρος πίσω χιαστή σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Στο «Ησαΐα χόρευε» θα χορέψουμε όλοι μαζί πιασμένοι χέρι χέρι τσάμικο.
Οι βέρες θα αναγράφουν τα ονόματα όλων.
Τα παρανυφάκια αγόρια και κορίτσια θα φοράνε τα ίδια ρούχα.
Οι μπομπονιέρες θα είναι δεμένες με κορδελάκι στα χρώματα του ρεϊνμπόου.
Οι καλεσμένοι θα είναι το τρελό χωριό ή το χωριό της τρελής και το γλέντι θα καταλήξει στο μεγαλύτερο γκέι πράιντ της Ελλάδας.
Γάμους θέλετε πουλάκια μου, πάρτε γάμους να 'χετε.
Μετά οι νεόνυμφοι θα μοιραστούμε τα λεφτά, την προίκα, και θα περάσουμε τέλεια στο μήνα του μέλιτος που θα μας το έχουν κάνει δώρο οι γονείς μας!
Του μπαμπά μου θα του λένε τι λεβέντη γαμπρό που έκανε και στους γονείς του Μανόλη πόσο γλυκιά είναι η νυφούλα τους, χι, χι.  

Υ.Γ.1 Φαντάζομαι τις ξαδέρφες μου να λιγουρεύονται τους φίλους των γαμπρών και τους ξάδερφους μου να αναρωτιούνται γιατί όλες οι γυναίκες ήρθαν στο γάμο με μηχανές.
Υ.Γ.2 Το προσκλητήριο να το βγάλω και σε αφισάκι;
Υ.Γ.3 Αν έχουμε κουμπάρα τη Ντανα ιντερνάσιοναλ θα 'ναι πολύ κάρφωμα;
Υ.Γ.4 Όταν θα πει ο/η παπάς η δε γυνή ει να φοβείται τον άνδρα ποιος/α θα πατήσει ποιόν/α;
Υ.Γ.5 Που θα βρω παρθένας να στρώσουν το νυφικό κρεβάτι; αν είναι στο ζώδιο ή στον ωροσκόπο πιάνεται;
Υ.Γ.6 Μαμά δεν θέλω να παντρευτώ αλλά αν συνεχίζεις να με πιέζεις θα υποστείς τις συνέπειες...
 

 

Φώτο: Queer: the privilege to imagine more [Queer : το προνόμιο του να φαντάζεσαι περισσότερα] από ένα πανό μιας Queeruption συνάντησης.
Περισσότερα στο: http://www.queeruption.org/